Startups in Den Haag: Mark Durno van UrbanFarmers

Voor stadslandbouw liep de gemeente Den Haag al warm voordat het project UrbanFarmers naar Nederland kwam. De keuze voor een stadsboerderij op het dak van het leegstaande kantoorpand “De Schilde” was daarom een schot in de roos. Vrijdag 20 mei opent UrbanFarmers de deuren voor het grote publiek. Kort voor dit belangrijke moment had managing director Mark Durno nog even tijd voor een paar vragen van Young The Hague. 

UrbanFarmers begon met een stadsboerderij in Basel. Wat was het idee hierachter?

“In veel steden staan panden leeg en worden daken onbenut. Stadsinwoners zouden versere producten moeten en kunnen krijgen. UrbanFarmers wil daarom de bestaande ruimtes gebruiken voor milieuvriendelijke landbouw. Omdat de medeoprichters van UrbanFarmers uit Zwitserland komen, hebben we eerst in Basel uitgeprobeerd of de technologie werkt op een kleine stadsboerderij.”

Waarom vervolgens naar Den Haag?

“We keken meteen naar Nederland, omdat Nederland dé tuinbouw hotspot is als het gaat om kennis en technologie. In dit gebouw in Den Haag kwam alles samen: het is ideaal qua fundering en grootte, de gemeente was bij voorbaat al enthousiast, we zitten hier dicht bij onze partners en bovendien: je merkt hier dat inwoners van Den Haag zich echt verbonden voelen met projecten in hun eigen stad.”

“We willen dat mensen in Den Haag een connectie kunnen leggen met hun voedsel, en daarom moedigen we mensen ook vooral aan om naar de boerderij te komen.”

Jullie hebben zelfs al de eerste afnemers. Wie zijn dat?

“We hebben nu contact met vijftien verschillende restaurants en cateraars in Den Haag. Dat wordt uitgebreid naar 25 in de komende maanden. We hebben een goede mix aan keukens, zoals Frans (Les Ombrelles), Fusion (Mochi) en museumrestaurants (Gember). We willen dat mensen in Den Haag een connectie kunnen leggen met hun voedsel, en daarom moedigen we mensen ook vooral aan om naar de boerderij te komen. Als je hier zelf de tomaat kunt plukken en ruiken, levert dat een totaal andere ervaring op.”

Hoe reageren de tuinbouwbedrijven in het Westland op jullie komst?

“Sommigen zijn sceptisch, omdat we in hun ogen geen business plan hebben. Ik zeg: het is een ander soort business. Ons doel is niet zo veel mogelijk komkommers te produceren tegen zo laag mogelijke kosten. We willen een band creëren met de gemeenschap en de tuinbouw dichter bij de mensen brengen. Ik hoop dat ook boeren in de regio ons gaan zien als een vlaggenschip voor de landbouw en de tuinbouw.”

Vanaf wanneer kan het Haagse publiek langskomen voor vers eten?

“Iedereen is vanaf nu welkom om een rondleiding te krijgen. Vanaf september is de vis klaar voor de verkoop en gaan we wekelijkse foodboxen beschikbaar stellen. Dit wordt anders dan andere groente- en fruitmanden. Als ‘lid’ krijg je, naast de oogst van de week, steeds een ander extraatje afkomstig van één van onze partners. Bijvoorbeeld een flesje Gin, een reep chocola, you name it. We willen echt graag een persoonlijke band met onze klanten.”

Hoe kwamen jullie tot de keuze om deze groente te verbouwen in combinatie met vis?

160421 6th Floor fish room
“De variatie aan groenten hebben we voorgelegd aan onze restaurantpartners, die hebben dus inspraak gehad in het aanbod: in dit geval tomaten, komkommers, verschillende soorten sla, courgette en microgreens. De combinatie met vis is gemaakt omdat we stadslandbouw op duurzame basis wilden opstarten. De productie van vis levert de voedingsstoffen voor het verbouwen van de groente, en de planten zorgen er weer voor dat we het water kunnen recyclen
voor het houden van de vissen. Zo zijn we energie- en water efficiënt.”

Hoe zit het met de kosten?

“De prijzen liggen 10-20 procent hoger dan de biologische producten in de supermarkt. Daarvoor in ruil bieden wij de mogelijkheid om hier te ervaren hoe de producten worden verbouwd. Er zit hier altijd iemand klaar om een kop koffie mee te drinken en je rond te leiden. En wil je hier je verjaardag vieren of een vrijdagmiddagborrel doen, dan kan dat ook. Graag zelfs!”

(uitgelichte foto credits; martijn zegwaard)

YoungTheHague

  © 2017 | YoungTheHague
 


X