Verlaten fiets ik door onbekende straten ergens in de buurt van Holland Spoor nadat mijn telefoon het weer heeft opgegeven tijdens het navigeren. Uit het niks duikt links een groot spandoek op: Food Academy YTH. Maakhaven, wat een fantastische locatie. Ik begrijp niet dat ik hier nooit eerder ben geweest en neem me voor te controleren of hier net als vorig jaar een feestje op oud en nieuw georganiseerd wordt.
De zon schijnt op het oude havengebouw en precies door de gang naar binnen, waar aan het einde een korte rij zich heeft verzameld om een identificatiesticker op te plakken. Het gebouw heeft een glazen dak en staat vol met spullen, waarvan een deel onherkenbaar. De plek waar het allemaal gaat gebeuren vormt een mooi contrast: keurig gedekte tafels, een powerpoint, een karretjes met drankjes, op beide wanden een grote filmische foto. De magnetrons passen weer beter bij de meuk.Maakhaven2
De deelnemers van de Food Academy hebben zich opgegeven voor een collegereeks van vier avonden over voedsel. Elke avond heeft een thema: ethiek, gezondheid, technologie, de voedselketen, en vindt plaats op een passende locatie. Eten wordt verzorgd. Vanavond is het thema ‘De voedselketen’ en het eten wordt verzorgd door Junk Food Kitchen. De kok heeft een maaltijd bedacht waarin mais op zeven manieren is verwerkt, de Amerikaanse bakjes met popcorn staan al op tafel. De rest van de avond worden we tijdens de colleges verrast op een wrap met mais, cornflakes, een vegaburger in een maisbroodje, een maiskolf en als toetje bevroren mais met fruit in een maistaco.

Deze avond wordt stilgestaan bij vragen als: waar komt het voedsel dat we elke dag eten eigenlijk vandaan? Hoe ging dat vroeger en hoe is dat veranderd naar de huidige situatie? Ter voorbereiding op de avond hebben de deelnemers allerlei documenten ontvangen, waarin interessante feiten staan. Zo wist ik nog niet dat Nederland de tweede grootste agro- en groentenexporteur ter wereld is. Verder hebben 795 miljoen mensen ter wereld niet genoeg te eten, terwijl bijna 2 miljard mensen overgewicht hebben, waarvan 600 miljoen obesitas. Er gaan meer mensen dood aan over- dan aan ondergewicht. De getallen verbazen me niet, maar schokken me wel.

Na een korte introductie op de Food Academy door Marloes Arkesteijn, gevolgd door een praatje over de inhoud van de avond door Janne Mulders waarbij ook de subcommissie, de kok en de sprekers worden geïntroduceerd, heeft de avond een vliegende start. Het voorgerecht wordt opgediend, men zorgt zelf voor het bijschenken, en Jon Verriet (Ph.D Food Sudies Research Group, Brussel) begint te spreken over de geschiedenis van onze voedselketen. Het is verrassend interssant en Jon spreekt levendig en met humor. Hoe zijn die boeren van eigen productie naar landelijke en internationale productie gegaan? Welke schakels zijn daarin noodzakelijk geweest? En hoe heeft de tweede emancipatiegolf ervoor gezorgd dat wij nu gesneden paprika uit plastic zakjes mogen eten (hoewel het nog wellicht steeds als minderwaardig wordt beschouwd)?
maakhaven3Tijdens de pauze wordt aan mijn tafel doorgesproken over het afwisselen van ontbijt en Food & Bootcamp. Gezondheid, en de daarbij behorende power-super en Rens Kroes is zeker een populair thema onder de huidige juppen.

De tweede spreker is Philip den Ouden (Directeur Nederlandse Federatie Levensmiddelen Industrie) en hij spreekt over aspecten van duurzaamheid. Het uitgangspunt is de Brundtland-definitie: ‘Sustainable development is development that meets the need of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.’ Wat je gebruikt, moet je ook teruggeven, is een van de principes om te voorkomen dat de grondstoffen nog eerder uitgeput raken. De NFLI is een koepelorganisatie en belangenbehartiger voor bedrijven en overheid op het gebied van de Nederlandse levensmiddelenindustrie en streeft naar een gezonde en duurzame ontwikkeling van de Nederlandse levensmiddelenindustrie, gekoppeld aan een stevige inbedding in de Nederlandse samenleving als een gewaardeerde en verantwoordelijke industrie. De lezing eindigt met een aantal kwesties om tot nadenken aan te zetten, over bijvoorbeeld kinderarbeid en voedsel. Helaas is er geen tijd voor discussie.

De avond wordt afgesloten met een praktisch gedeelte, een quiz. In groepjes kiezen de deelnemers een product uit een winkelmandje, zoals cola, brood of diepvrieszalm en bespreken daarover een aantal vragen op het gebied van de keten en duurzaamheid. De prijs voor het beste groepje is Schevenings bier.

In goede stemming verlaten de deelnemers de mooie Maakhaven. Een leerzame, lekkere en interessante eerste academie, dat belooft wat voor de volgende avonden.

Willemijn de Ridder.

YoungTheHague

  © 2017 | YoungTheHague
 


X