Overdag stelt ze alles in het werk om meer bewustwording en betrokkenheid te creëren voor Cordaid en ontwikkelingshulp. Maar ’s avonds verandert deze wereldverbeteraar in een ware ondernemer en ontwikkelt ze een webwinkel om Estse must haves te verkopen. Wie is deze young professional, wat drijft haar en waarom deze combi? Ook geeft deze, van origine, Noorderling nog wat goede inburgeringstips om te aarden in Den Haag. Danielle Turmel interviewt Nienke Toren.

Wie: Nienke TorenNienke_Toren.jpg
Wat: woont en werkt in Den Haag
Waar: Cordaid & zelfstandig ondernemer
Functie: Community Manager
Studie: Master Internationale Betrekkingen en Internationale Organisaties (IBIO) & Master International and European Law, beide aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Nu ben ik eerst wel even benieuwd naar wat Cordaid doet.
Nienke: Cordaid is een non-profit organisatie die werkt aan armoedebestrijding voor de meest kwetsbare mensen in fragiele staten en conflictgebieden (waaronder in Nederland). Danielle: dat klinkt erg breed. Nienke: Ja, dat klinkt vast erg breed. Maar fragiliteit vraagt om een integrale aanpak. Daarom zetten we in op verschillende disciplines, zoals vrouwenrechten, investeringen, rechtssysteem en entrepreneurschap. En Cordaid werkt daarnaast in projecten altijd samen met partnerorganisaties op locatie.

En wat doe jij in zo’n grote organisatie?
Nienke: ik ben als community manager onderdeel van het redactieteam en werk dus veel samen met de persvoorlichting, journalisten en een webredacteur. Ik houd mij daarbij vooral bezig met de actualiteiten via social media. Dat houdt in dat ik elke dag met het team de (internationale) kranten lees en daaruit halen wij voor ons het nieuws van de dag. Danielle: misschien helpt het als je een concreet voorbeeld geeft? Nienke: bijvoorbeeld, onlangs was in het nieuws: “Vrouw op straat vermoord in Afghanistan, vanwege het verbranden van een pagina uit de Koran”. In Afghanistan werken we nauw samen met een aantal partners, waaronder een vrouwenrechtenorganisatie. We hebben de organisatie naar een reactie gevraagd op deze schokkende gebeurtenis. Ook hebben we gevraagd wat voor invloed deze gebeurtenis heeft op het land, de mensen, met name op de vrouwen en hun organisatie. Via social media breng ik dit vervolgens onder de aandacht.

Dat is mijn dagelijkse werk en daarnaast geef ik aan andere medewerkers trainingen over social media en ben ik betrokken geweest bij twee online campagnes van Giro 555. In 2013 en 2014 was Cordaid hier voorzitter van en toen heb ik meegewerkt aan de online campagne voor de Typhoon in de Filipijnen en de campagne tegen Ebola.

Zelf ben je nogal een bolleboos met twee masters in je zak op het gebied van internationaal recht en politiek. Doe je als Community Manager nu nog iets met je studie?
Nienke: de onderwerpen waar ik mee werk en de context waarin Cordaid actief is, raken heel erg datgene waar ik over leerde tijdens mijn studie IBIO en master International & European Law. De taken die ik uitvoer zijn wel weer heel anders. Maar door het vrijwilligerswerk, commissiewerk tijdens mijn studie en ook door mijn stage heb ik wel weer ervaring opgedaan die aansluit op de praktijk. Zo deed ik bijvoorbeeld voor Thumbs up Africa de social media. Dus eigenlijk sluit de combinatie van wat ik leerde en wat ik in mijn vrije tijd deed erg goed aan op wat ik nu doe.

Had je achteraf dan iets anders willen studeren?
Nienke: nee eigenlijk niet. Ik heb alleen wel gemerkt dat IBIO vrij algemeen is en niet zo goed aansluit op de praktijk. De vraag is echter of je dat moet willen van een universitaire opleiding. Het valt me wel op dat veel afgestudeerde IBIO’ers ‘schrijvend’ werk doen. Misschien zou IBIO hier meer op in kunnen spelen door als extra optie ook meer journalistieke vakken aan te bieden. 

Nu ben je naast Community Manager ook druk bezig met het ontwikkelen van je eigen webwinkel, hoe ben je zo op dat idee gekomen?
Nienke: ik ben eigenlijk altijd al veel dingen tegelijkertijd aan het doen. Dat zit een beetje in mij: als ik ergens enthousiast over ben wil ik graag meedoen en meedenken. Mijn idee voor een eigen webwinkel (www.eesticollections.nl) is eigenlijk ontstaan door mijn stage in Estland. Ik ging daarheen met weinig verwachtingen van het land. Tot dan toe wist ik niet beter dan Estland als onderdeel van de Baltische staten en verwachtte ik dat het vergelijkbaar zou zijn met de Scandinavische landen.

Esti.png

Tijdens mijn stage ben ik verliefd geworden op Estland en alles wat het te bieden heeft. Het land is lang onderdrukt geweest (o.a. door de Sovjet Unie) en heeft mede daardoor een hele sterke culturele identiteit. Esten hechten veel waarde aan hun tradities, ook de jongere generaties. Ik wil niet al te hippie-achtig overkomen, maar ze leven daar ook veel meer met de natuur. En dat zie je ook terug in hun producten; veel gebruik van natuurlijke materialen, handgemaakt, kwaliteit boven kwantiteit. En zo is ook het idee ontstaan om die producten naar Nederland te halen, het verhaal achter de producten te vertellen en mensen hier enthousiasmeren voor Estse must haves.

Wat zijn je ambities voor de toekomst: wil jehet helemaal gaan maken als ondernemer? Of moeten we het meer zien als een uit de hand gelopen hobby?
Nienke: haha.. nou ik heb vooral gemerkt hoe leuk het is om met je eigen ideeën aan de slag te gaan. Natuurlijk gaat niet alles precies zo als je van te voren hebt bedacht. Ik ben er bijvoorbeeld achter gekomen hoeveel geduld je moet hebben voor het maken van een website. Ik dacht dat doe ik even, maar dat heeft me toch veel meer tijd gekost. Ondanks het feit dat ik bepaalde verwachtingen wel heb moeten bijstellen, ga ik er helemaal voor. Ik heb dan ook als doel om een succesvolle webwinkel neer te zetten. Het voordeel is dat het iets van mij is en ik dus ook mijn eigen tempo kan bepalen. Daarnaast is het nu nog prima te combineren met mijn baan bij Cordaid, waardoor ik ook de kans krijg om het allemaal in mijn eigen tempo te doen.

En heb je nog een tip voor Young Professionals die vol ideeën zitten, maar de stap nog niet (durven te) nemen?
Nienke: als je een leuk idee hebt, gewoon jezelf een schop onder de kont geven en beginnen. In mijn geval ben ik eerst naar een kerstmarkt gegaan met een klein aantal Estse producten om te kijken of andere mensen de producten ook zo leuk vonden. Zo kun je eerst kijken of iets ook aanslaat. Daarnaast zijn er vele anderen (zzp’ers, startend ondernemers) die het ook doen, dus waarom jij niet?

Je bent van opgegroeid in Fryslân en hebt daarna in Groningen gestudeerd.. hoe was het om vandaaruit naar Den Haag te verhuizen? Moeten we denken aan een ware cultuurshock of is het allemaal één pot nat?
Nienke: haha.. dat valt wel mee hoor. Ik heb trouwens ook in Amsterdam, Oost-Duitsland en Estland gewoond, dus voor mij was Den Haag niet zo’n cultuurshock. Ik moest vooral wennen aan het feit dat ik in Den Haag weer helemaal opnieuw moest beginnen met mensen en de stad leren kennen. 

Nu woon je zo’n twee jaar in Den Haag, toch?  Heb je dan ook een paar handige inburgertips?
Nienke: zoveel inburgering is er volgens mij niet nodig hoor. Alleen het verkeer hier is chaos, daar moest ik echt aan wennen. De wegen zijn niet altijd zo fietsvriendelijk en mensen hebben meer lak aan de verkeersregels. Oohh en bijvoorbeeld stoplichten kijken ze hier niet zo naar op de fiets, als auto’s stoppen, ga je al fietsen. 

Ondertussen heb je vast een aantal interessante tips verzameld voor young professionals die nog niet zo lang in Den Haag wonen?
Nienke: de strandtenten op zuid zijn erg leuk.. ik kende eerst alleen maar de tenten in Scheveningen. Voor eten raad ik eetcafé de Hagedis aan (vegetarisch anti-krakersrestaurant). En je kunt hier ook heel lekker Indonesisch eten: bijvoorbeeld bij Garoeda.

Ben je bekend met YoungTheHague?
Nienke: ja, ik ken het van de prinsjesdagborrel in de Supermarkt (Grote markt), in 2014 was dat. En daarna ben ik nog met vriendinnen naar het YTH Kraaienbal geweest. Ik ken YTH dus vooral van de borrels en feestjes. Ik zou ook wel eens naar een wat meer inhoudelijke activiteiten willen gaan. Zo hoorde ik net te laat over dat event over de Circulaire economie eind januari. Maar 20 april wil ik naar het Grote € College met Mathijs Bouman, dus dat komt helemaal goed.

YoungTheHague

  © 2017 | YoungTheHague
 


X